Home
   Anul 2003   º  Nr. 3856   º  Editia I Vineri, 31 Octombrie 2003     
Megapenis plus
Motiunea PRM n-a trecut de Senat
Un oficial al Pentagonului cere excluderea Rusiei din G-8
Veteranii de razboi vor primi bani in loc de pamant
Inca un mars de protest al siderurgistilor pe strazile Hunedoarei
Anghel Iordanescu: „Am incredere in Comisia de Disciplina a FRF“

TotalNet - Internet in timp real!

Antivirus - pagina de stiri si informatii


Protocoalele semnate cu Educatia n-au pus capat grevei
Protestele studentilor iau amploare
Bucurestiul si Suceava se alatura miscarilor din celelalte centre universitare

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a suspendat, ieri dimineata, dupa o noapte intreaga de negocieri, greva generala in toate cele cinci centre universitare in care are filiale, liderii studentilor semnand un acord cu Ministerul Educatiei.
Pe parcursul noptii de miercuri spre joi, la sediul Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, au sosit pentru negocieri lideri ai ANOSR din cinci centre universitare din tara si din Bucuresti, precum si ai Uniunii Studentilor din Romania - organizatie care, cu o zi inainte, a anuntat ca renunta la proteste dupa ce a semnat un acord cu reprezentantii ministerului.
Discutiile s-au incheiat cu semnarea unui nou acord, intre oficialii MECT si reprezentantii Uniunii Studentilor din Romania, Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania si Centrului Universitar Iasi.
Fata de primul protocol (semnat in noaptea de marti spre miercuri, cand studentii au obtinut de la MECT promisiunea ca va exista o alocatie bugetara de 30 de milioane de euro pentru reabilitarea caminelor), protocolul semnat ieri dimineata aduce si alte imbunatatiri pentru viata studentilor: promisiunea ca din ianuarie 2004 subventia pentru camine sa fie calculata in functie de consum, astfel incat pentru lunile de iarna, cand consumul este mai mare, subventia sa poata ajunge pana la 650.000, pentru ca in perioada iulie-septembrie sa coboare la 200.000; prin bugetul aprobat de Parlament sa se asigure o finantare corespunzatoare invatamantului superior.

Bucuresti: 1.500 de tineri - in strada

Cu toate promisiunile obtinute si in ciuda acordurilor semnate de liderii lor, in jur de 1.500 de studenti din mai multe facultati bucurestene au organizat, ieri, un protest la doar cateva ore de la semnarea acordului de suspendare a grevei. Ei au sustinut ca nu reprezinta nici o organizatie, ci protesteaza in nume propriu.
Studentii considera ca protocolul nu le rezolva problemele si nu ofera nici o garantie legata de camine, burse ori finantarea universitatilor.

La ASE, "protest studentesc pentru ca ne fraieresc"

Greva de la ASE, anuntata inca de alaltaieri, s-a rezumat la intrunirea a circa 100 de studenti in fata Facultatii de Comert, cu bannere de genul "Protest studentesc pentru ca ne fraieresc", "Vrem reforma, nu promisiuni desarte". Studentii au ironizat zgomotos, citand si comentand formulari din protocolul semnat de liderii lor cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Ei au scanctionat, inclusiv prin gesturi, prevederi cum ar fi "Ministerul Educatiei va analiza...", "va consulta reprezentantii...", "va dispune...". Studentii au cerut o reforma de continut a invatamantului. Dorinta lor este sa aiba mai multe cursuri
optionale si mai multe seminarii.

"Suntem ingineri, nu suntem mineri"

In "Regie", s-au strans circa 1.500 de studenti de la Politehnica, unii membri ai Aliantei Tineretului Universitar, insa cei mai multi protestatari erau pe cont propriu. Si ei s-au declarat nemultumiti de termenii vagi ai protocolului cu ministerul si de faptul ca organizatiile semnatare nu-i reprezinta. Cu o imensa panza alba pe care scria "Politehnica in strada", desfasurata in fruntea coloanei si cu lozinca "Suntem inginaeri, nu suntem mineri", scandata puternic, studentii au strabatut campusul si, apoi, centrul Capitalei. S-au oprit la Universitate, unde s-au grupat, cu steaguri si cu revendicari scrise pe coli de hartie, de genul "Vrem caldura". S-a scandat: "Tot guvernul sa traiasca dintr-o bursa studenteasca". Unul dintre liderii studentilor, Sorin Scuratovschi, a declarat ca asteapta "ca si Bucurestiul sa fie chemat la masa tratativelor" si s-a referit la nevoia de reforma adevarata si de imbunatatire a conditiilor de invatatura.
Studentilor de la Politehnica si de la ASE li s-au alaturat, in numar mic, colegi ai lor de la Geografie, Turism, Limbi si Literaturi Straine, Litere. Multi au insistat sa-si continue protestele la guvern. Pana la urma au convenit ca aceasta nu a fost decat o "intalnire de consultare". In zilele urmatoare, vor cauta sa faca un inventar al problemelor din invatamantul superior, sa elimine imixtiunile politice din organizatiile lor, iar saptamana viitoare vor intra in greva. (Florin Antonescu)

Iasi: Nu s-a rezolvat ce era mai important

Studentii ieseni au decis si ei continuarea actiunilor de protest, fiind nemultumiti de rezultatul negocierilor din cursul noptii, de la Ministerul Educatiei, a declarat Anghel Ficu, unul dintre cei trei lideri din Iasi care au participat la negocierile de la Bucuresti.
Potrivit lui Ficu, seful Ligii Studentilor Electrotehnisti, studentii ieseni sunt nemultumiti ca cele mai importante dintre revendicari, printre care majorarea burselor, imbunatatirea conditiilor din camine si reducerea tarifelor pentru studenti la transportul feroviar, nu au fost solutionate. Studentilor ieseni de la Universitatea "Al. I. Cuza", de la Universitatea Politehnica "Gh. Asachi" si de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara" li s-au alaturat, ieri, si studentii medicinisti care, miercuri, au fost in greva de avertisment.

Cluj, Timisoara, Galati, Constanta si Iasi: Studentii continua greva

Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a hotarat sa continue greva in cinci centre universitare - Cluj, Timisoara, Galati, Constanta si Iasi. La Targu Mures si Hunedoara, studentii fac greva japoneza. "Noi nu suntem de acord cu promisiunile protocolului pentru ca nu se rezolva nimic concret. Consideram neconcludenta alocarea celor 30 de milioane de euro pentru camine, in conditiile in care suma totala va veni de la banci, pe o perioada de cinci ani", a declarat presedintele ANOSR, Cristian Dumitru. "Sunt uimit de optiunea liderilor USR, mai ales ca acestia semnasera un acord cu noi in care se prevedeau revendicari comune. Trebuie precizat ca in centrele universitare din provincie, unde s-a iesit in strada, studentii sunt afiliati la ANOSR. Noi am decis continuarea protestelor", a mai precizat liderul ANOSR. (Dupa Mediafax si Rompres)

Suceava: Universitatea "Stefan cel Mare" se alatura protestului

Studentii de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava declanseaza astazi, de la ora 12,00, greva generala. Desi sustin ca nu au fost contactati de nici o organizatie studenteasca din tara, reprezentantii Ligii Studentilor din cadrul universitatii sucevene declara ca sustin revendicarile colegilor din celelalte centre universitare. "Nu ne-a contactat nimeni de la nici o organizatie studenteasca din tara, desi mi se parea logic sa fim anuntati. Totusi, am luat legatura cu colegii nostri si i-am anuntat ca Suceava este de acord cu organizarea grevei. Vom realiza afise si vom imparti fluturasi, iar maine (n.r. - astazi) de la ora 12,00 asteptam sa ni se alature toti studentii suceveni. Este decizia Ligii Studentilor", a declarat liderul Ligii Studentilor din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, Mihai Rotaru. Studentii solicita majorarea burselor, reducerea taxei de camin, reduceri pe transportul in comun si alocarea a cinci la suta din PIB pentru invatamant.
(Dorin Moldovan)


tipareste aceasta pagina
Continutul acestui site este proprietatea SC Curierul national Redactia SA. Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul redactiei "Curierul National".
Contact TotalNet